sobota 9. července 2016

Patchworková deka pro Aničku

To se tak jednou odpoledne, když tchánovci hlídají Ondráška, rozhodnu pustit se do šití. Původně jsem měla v plánu ušít Aničce na léto pár šátečků kolem krku, protože filtry na tracheostomii prostě nejsou k dostání. Pro maminky znalé péče o tracheostomii si dovolím dodat, že máme pořád Scheylu 3,5 PED, na kterou sedí jen filtry HumidVent mini, které v ČR nejsou :-( (nebo tak nám to alespoň bylo řečeno v Motole a dosud jsme nesehnali lékárnu, která by je byla schopna sehnat).
Jak jsem se tak prohrabovala látkami, objevila jsem rok starý balíček látek kupovaný se záměrem ušít Aničce deku. Hned mi zasvítili oči, v hlavě se zrodil plán a vzpomněla jsem si, že jsem si tenkrát objednala i vatelín. Jojo, našla jsem ho pečlivě zabalený v pytli na půdě....a bylo zpečetěno. Jdu na to. Vzpomněla jsem si i na vás, na své čtenáře a čtenářky, a tak jsem průběh šití nafotila:-). Třeba se inspirujete a budete taky šít. Když si zvolíte jen čtverce, jako já teď, bude práce rychle utíkat a nestrávíte nad dekou mládí, jako já u té Ondráškovy:-).

Jdeme na to:-).



Připravte si látky(několik různých na horní stranu deky a jeden velký kus látky, který použijete na zadní stranu deky), nůžky, šicí stroj, špendlíky a pravítko...ty vybavenější z vás užijí i speciální podložku a řezák. Speciální podložka je super v tom, že je z materiálu, který ostrým řezákem neproříznete. Další její výhodou je to, že má na sobě míry i vyznačené úhly a vy pak máte snadnější řezání látky. Řezák je opravdu ostrý, a tak můžete přeříznout (velice přesně) několik vrstev látky najednou, což u patchworku uvítáte. Nebojte se, obejdete se i bez těchto vychytávek:-).



Ty nejzkušenější patchworkářky to s látkami dělají, že si je nejdřív vyperou, usuší a vyžehlí. Každá látka se totiž sráží a jelikož při patchworku sešíváte kousky různých látek, může se jejich procento srážlivosti lišit a pak by se mohlo stát (pokud látky nevyperete), že vaše dílo bude po prvním vyprání zničeno. Je to jistě dobrá rada a vy se jí řiďte. Teď mě klidně ukamenujte ;-), já to nedělám. Před šitím látky jen vyžehlím a jdu na to. Prostě vždycky šiju z momentálního nápadu a hlavně ve chvíli, kdy jsou děti hodné...tzn. starší "z domu" a mladší spící nebo zaujatě si hrající:-), takže na praní není čas.
Ještě jedna rada...když budete žehlit látky na osušce, na stole, tu podložku sundejte:-), drobetko se horkem vybouluje:-).



Změřte si, jak chcete čtverce velké. Já zvolila velikost 15x15cm. Především kvůli času, kterého bylo málo (jedno odpoledne, hluboká noc a hodinka dopoledne). Jinak bych volila velikost 10x10cm nebo maximálně 12x12cm. Pokud ale chvátáte, nebo máte v plánu obr deku, 15x15cm vypadá taky dobře:-).
Látku jsem si poskládala a nařezala na vybranou velikost.



Další bod mi trval docela dlouho. Chtěla jsem čtverce rozmístit ledabyle, hlavně žádná pravidelnost a bylo to na halvu (vidíte:-), tak náročné to bylo:-))..na hlavu:-). Poskládat vše tak, aby nebyly vedle sebe, nad sebou nebo okolo sebe stejné látky, bylo náročné.
Když se doberete kýženého výsledku, vezměte tužku a začátky řad si z rubu popište...volila jsem číslice. Tento krok nepodceňte, protože vynecháte-li ho, nemuseli jste ztrácet čas rovnáním:-).



Vyrovnané řady sešpendlete. Myslím, že dva špendlíčky stačí. Dejte si pozor, abyste měli hlavičky špendlíku tak, aby se vám za ně špendlíky při šití dobře vyndavaly. Prostě tak, abyste při šití měli špendlíky hrotem k patce:-).



Vrrrrrrrrrrrrrnnnnnnnnnnnnn...je to tu:-)....šijemeeeeee. Miluju ten zvuk:-). Dost emocí...zpět k návodu:-). Pěkně si jednotlivé čtverečky sešijeme a vzniknou nám úhledné řádečky:-). Omlouvám se za ty zdrobněliny...prostě jsem už evidentně dlouhoooo na mateřské:-). Myslím, že název mateřská mise by byl lepší, než mateřská dovolená. Přijdu si spíš jak voják v minovém poli (zvlášť, když je všude legooo:-)), než jako někdo v plavkách na písčité pláži s knížkou v ruce:-).


Teď přijde další sporný bod. Když přiložíte k sobě dva vzniklé pruhy nebo řady, jak chcete:-). Je třeba je srovnat k sobě tak, aby jednotlivé čtverce seděly na sebe. Pozor...všimnete si, že vám švy "překážejí". Někdo razí teorii vzniklé "trčáky" sežehlovat na jedné řadě doprava a na druhé doleva a pak vám při špendlení vznikne tzv. zámeček. Tuto techniku volím já. Snad je to patrné z fotky....snažila jsem se:-).
Někdo naopak "trčáky" rozžehluje na placky a pak mu látky sednou k sobě také.
Udělejte to jak chcete :-). Jen si hlídejte, aby se vám švy a "trčáky" nekroutily, aby jednou nebyly tak a při sešívání další řady zase jinak, pak to totiž dělá boule a není to moc pěkné:-)...i když...ze zkušenosti s první dekou vím, že nesrovnalostí si všimnete vy, ale ostatní většinou až po upozornění:-). Ale buď jak buď, chceme to mít pěkné, ne:-).


Vrrrrrrrrrrrrnnnnnnnnnnnn...pořádně našpendlené a zkontrolované (připomínám...bacha na "trčáky") řady sešijeme:-). Dejte si OBR pozor na to, abyste sešívali řady tak, jak jdou po sobě. V tomto bodě jsem udělala dvě chyby. Byla jedna hodina v noci a já se těšila do postele a nakonec jsem do tří ráno sešívala a párala atd, než jsem se z toho vymotala. Takže fakt platí pořekadlo: "Dvakrát měř, jednou řež." V našem(mém) případě: "Dvakrát kontroluj, jednou šij."


Juchů, už to vypadá kráááásněěěě:-). Teď přichází na řadu spojení vrstev deky. Patchworkářky to dělávají prý různě. Někdo sešpendlí vršek deky a vatelín a prošije a pak přišpendlí a přišije zadní látku. Uděláte-li to tak, budete mít zadní látku hladkou, bez jakéhokoli švu (jo, ten závěrečný lem, tam bude vidět, ale to je vše). Já mám ráda, když je i na zadní straně vidět mřížka švů, takže rovnou špendlím všechny tři vrstvy dohromady. Líp se mi to tak šije, protože při "správném" postupu se mi vatelín zachytával do stroje a bylo to k vzteku. Mám ale stroj za pár kaček z Lidlu, tak třeba to je tím...ale já ho stejně miluju:-).
Špendlíků použijte co nejvíc, je třeba látky opravdu pevně chytit. Doporučuji provlíknout špendlík víckrát, než je na fotce, protože mi špendlíčky vypadávaly. Když jsem je protáhla látkou víckrát, tak to nedělaly:-).

Zadní látka (i vatelín) by měla přesahovat vrchní díl. Jednak se prošíváním deka trošku smrskne (maličko), a navíc budete potřebovat deku olemovat. Jelikož jsem si na začátku vypočetla množství látky na velikost deky jinak, potřebovala jsem nahnat nějaké ty cenťáčky, a tak jsem nechala vatelín i zadní látku o hodně větší a použila je k olemování deky. Mám tak lem tlusťoučký a měkoučký. 
Kupovala jsem si látky s tím, že budu řezat čtverce 10x10cm a jelikož jsem řezala 15x15cm, zbylo mi dost odřezků (bude polštářek:-),a pak mi chyběla látka na deku. 
Dalším krokem by mělo být sešití deky. Pozor. Začíná se uprostřed. Sešívám od středu a pokračuji doprava. Pěkně řada za řadou. Pak sešívám od středu doleva. U čtverců můžete deku sešívat různě. Zvolila jsem si sešívání ve švu, takže na vrchní straně není vůbec vidět, že je deka prošitá. Sešívala jsem ob jednu řadu a na zpevnění deky to bohatě stačí. Pokud chcete, můžete šít podél švu na šířku patky a v každém čtverci vám vznikne rámeček. Nebo můžete deku prošít napříč. Prostě jakkoli chcete:-).

Bohužel jsem zapomněla nafotit postup olemování. To jsem totiž dělala tu jednu hodinku dopoledne, která byla šílená. Anička nechtěla pochopit, že to musím dodělat:-)...a ječela (chudinka) v postýlce. Každou chvilku jsem jí podávala nějakou novou hračku, ale nakonec zabrala jen čokoláda, na maličké kousíčky, v mističce...a stálo mě to převlékání celé postýlky(máme ji v obýváku místo ohrádky:-)), Aničky, sebe a očištění hraček, rohu sedačky a o tom malém flíčku na zdi....pššššttt. Manžel si ho ještě nevšiml:-). (Miláčku, jestli to čteš, tak se moooc omlouvám:-).
...Na plotně bublal oběd a hodiny utíkaly rychleji, než jsem potřebovala. Omlouvám se, ale na netu najdete mnoho návodů. 
Většinou...nebo vlastně vždy, se to dělá tak, že když máte spojené, tzn. sešité, všechny vrstvy deky, použijete pruh látky, kterým olemujete deku. Jak jsem už psala. Dělala jsem to jinak, ale jen pro tentokrát, protože olemování pruhem látky vypadá lépe. Já jsem olemovala deku přečnívající zadní látkou i s vatelínem. Lem mám huňatý a měkoučký. Udělala jsem to tak, abych nahnala potřebných pár cm navíc. Deka je ale hotová a já se těším, až jí Anička dostane k svátku:-). 

Doufám, že byl pro vás postup srozumitelný. Jen chci upozornit, že nejsem žádná dokonalá patchworkářka. Prostě a jednoduše mě šití baví a nějaké chyby, či nedokonalosti, beru jako výzvu pro další zlepšení. Moji blízcí mají z výtvorů radost, já si odpočinu a máme to doma zase o trošku hezčí:-). 

Pokud hledáte profi rady, zkuste hledat třeba tady, tam koukám já:-).

Co vy? Pustíte se do něčeho podobného:-).





Žádné komentáře:

Okomentovat