čtvrtek 26. května 2016

Draka je lepší pozdravit...

Před čtrnácti dny naši knihovnu obohatila tato krásná knížka. Když jsem ji viděla, musela jsem ji mít. Přece jen mám poslední dobou pocit, že je synek jako z divokých vajec :-) a trocha té etikety mu rozhodně neuškodí.
Knížka je krásně ilustrovaná. Celou knížkou nás provází hračky z dětského pokojíčku, které vždy, když děti spí nebo jsou pryč, ožívají. Je mezi nimi plyšový pejsek, který je velice moudrý a všechny hračky jeho názory uznávají. Tento pejsek hračkám vypráví pohádkové příběhy. 
Najdete zde například vyprávění o tom, že než drakovi vtrhneme do sluje, musíme zaklepat a slušně pozdravit, a když ho poprosíte, tak vám princeznu vydá bez boje:-). Nám se nejvíc líbil příběh o tom, že černé kočky nosí štěstí, protože máme černého kocourka doma a je to náš mazlík:-). Hned si ho víc vážíme, když nosí to štěstí:-). příběh poukazoval na nesmyslnost předsudků a pověr:-). Musím se přiznat, že jsme se v některých příbězích poznali. Uvědomili jsme si, že by se opravdu mělo jíst u stolu, že se hračky musí uklízet, že se musíme pilně starat o svá zvířata, že máme být ohleduplní, pomáhat si a dělit se a hlavně, že se nelže. 

Po pohádce vždy pejsek a hračky zhodnotí poučení vycházející z příběhu a jdou spát. Následuje stránka pro rodiče, kde jsou náměty k rozhovoru s dětmi o daném problému, poté zamyšlení, shrnutí, básnička a kvíz, ve kterém se děti přesvědčí, jestli vše pochopili správně a jestli se opravdu něčemu naučili.
My většinou končíme čtení s hračkami a jdeme také spát. Čteme si jen večer v posteli a diskuse nebo kvíz by Ondráška probrali, což jak jistě chápete, by bylo kontraproduktivní ;-). Ale přiznám se, že se těším na to, až se mi podaří Ondráška přesvědčit ke čtení přes den a budeme si o příbězích víc povídat.
Pokud chcete pořídit dětem nějakou pěknou, novou, poučnou a zároveň zábavnou knížku nebo pokud pátráte po nějakém vhodném dárku, tak tohle je opravdu skvělá volba:-).

Knížka je určena pro děti od pěti let, ale můj tříleťák s ní nemá problém:-). Alespoň, že je chytrý, když už zlobí jak černá ruka:-). 

Žádné komentáře:

Okomentovat